Kollegiemöte lördagen den 30 september

Posted in: Evenemang, Malmö, Nyheter, skola
Tags:

Lördagen den 30/9 2017 hade vi det första av fem planerade kollegiemöten i våra tänkta lokaler på Fårögatan 8. Deltagare var de som vi träffat och intervjuat inför skolstart höstterminen 2017. Är du intresserad av att vara med till starten 2018 så får du gärna höra av dig!

Formteckning

Formteckning är ett av waldorfskolans karaktärsämnen.

Cecilia Ferrari gav bakgrund till hur Steiner talade om vikten av formteckning och barns upplevelse av former  till den första waldorfskolans första kollegium. Om detta finns att läsa i boken ”Konsten att uppfostra – metodisk didaktisk kurs”.

Eurytmist Lene Sejr Sörensen ledde oss i en övning. Den hade syftet att vi skulle uppleva de raka och de runda formerna med hjälp av rörelseövningar. Från kroppen, genom hjärtat till huvudet.

Cecilia hade med och visade oss exempel på formteckningar från alla de olika klasserna, det vill säga från 1:a  till 12:e årskursen. Tillsammans reflekterade vi över hur matematik och formteckning hänger samman. Vi fick också exempel på hur formteckning går in i biologi och geologi. Ett lästips är ”Plantstudy and Geology” av Roy Wilkinson där han beskriver hur en kan närma sig dessa ämnen i elfte och tolfte klassen.

Så fick vi en möjlighet att öva formteckning med blockkrita, sedan smal krita och med kolkrita på växtpapper. Tystnad och stor koncentration infann sig.

Zahra hade lagat god linssoppa som gav hjälp till trevligt och närande samtal runt matbordet.

Vi rundade av med att samtala om vad som kan göras för att skolstart blir verklighet 2018. Just nu handlar det om tillståndet för lokalerna och därmed politiska kontakter men också såklart om att berätta att vi finns och fortsatt ha intresseanmälda till flera årskurser så att vi får igång en skola med flera klasser från start.

/Eva

There are no comments published yet.